De basics

Algemeen 

Hoeveelheid: Hoe meer eten in de pan, hoe beter de Ecostoof® werkt. Als je wat kleinere porties stooft, kun je het eten beter iets langer koken voordat het in de Ecostoof® gaat.

Begin temperatuur: voordat je gerecht de Ecostoof in gaat moet het geheel goed warm zijn. Als je bijvoorbeeld gewend bent om kokend water uit de waterkoker in je aardappelen te gebruiken, dan zijn je aardappelen nog koud van binnen na 1 minuut koken. Als je daarentegen je aardappelen met koud water opzet, duurt het langer voordat het water kookt, waardoor je aardappelen opwarmen. Gebruik je een waterkoker met heet water, laat je gerecht dan iets langer koken voordat het in de Ecostoof gaat.

Witte rijst
Doe 250 gram rijst in de pan. Voeg (koud) water toe in de verhouding van 1 kop rijst en 1 1/2 kop water. Het water met de rijst aan de kook brengen. Na drie minuten van het gas halen en in de Ecostoof® zetten. De rijst is klaar na ongeveer 30 minuten. 

Vastkokende aardappelen:
De aardappelen in schijfjes of blokjes van 1 cm in ruim (koud) water aan de kook brengen. Kook 1 tot enkele minuten, afhankelijk van de hoeveelheid aardappelen. De pan met deksel in de Ecostoof® zetten en de aardappelen zijn na drie kwartier klaar.

Stoofvlees
Begin met het dichtschroeien van het vlees en het aanbakken van groente. Voeg het zogeheten bouquette garni toe (mengsel van verse kruiden). Gebruik wijn, bier of een zachte azijn als balsamico om het vlees mals te maken. Verrijk het gerecht met bijvoorbeeld fond of bouillon. Laat 10 -15 minuten zachtjes sudderen. Zet vervolgens het gerecht in de Ecostoof®. Na drie uur is het vlees gaar. Voor ultiem boterzacht vlees het gerecht opnieuw opwarmen tot 90 graden en vervolgens weer drie uur (langer mag ook) in de Ecostoof ® zetten. Gebruik minimaal 500 gram vlees.

Vegetarische stoofgerechten
De groentemengsels eerste aanbraden, dan water en smaakmakers toevoegen, weer enkele minuten aan de kook brengen en in de Ecostoof® zetten. Het kan wat korter als bij vlees; 30-60 minuten is voldoende.

Pastasauzen
Bijvoorbeeld bolognaise saus: bak het gehakt aan, voeg de kruiden en groenten en tomaten toe, breng het geheel weer aan de kook en zet het gerecht in de Ecostoof® voor ten minste 30 minuten. Langer is lekkerder.

Linzen en bonen
Het garen van gedroogde linzen bonen, kikkererwten en andere gerechten die anders lang moeten koken of weken: 12 uur weken, 15 minuten koken en dan 1- 3 uur (langer mag ook) in de Ecostoof®, afhankelijk van de soort. Indien nodig opnieuw opwarmen. Gebruik geen zout anders vallen de bonen uit elkaar.

 

Onderstaand tabel geeft de globale kook en stooftijden aan. Deze tijden zijn gebaseerd op koken in een gietijzeren pan. Rvs pannen houden wat minder warmte vast. Dan worden de kooktijden 1-5 minuten langer.